Radu Țincu, medic primar la secția ATI de la Spitalul Floreasca din București, a explicat care sunt avantajele vaccinului anti-COVID dezvoltat de compania americană Johnson & Johnson, ser care va fi disponibil și în România, în a doua parte a lunii aprilie.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat, joi, vaccinul anti-COVID produs de Johnson & Johnson. Este primul care se administreză într-o singrură doză, ceea ce reprezintă un real avantaj. Nu este, însă, singurul, potrivit medicului Radu Țincu.
“Johnson & Johnson merge pe aceeași tehnologie a vectorului viral însă are două avantaje: este un vaccin care se administrează într-o singură doză, însă cel mai mare avantaj îl reprezintă condițiile de păstrare. El va putea fi păstrat în frigider la 2-4 grade și astfel vom putea distribui vaccinul inclusiv în cabinetele medicilor de familie. Și ei vor putea să participe activ la vaccinare”, a declarat Radu Țincu, la B1 TV.
În continuare, Radu Țincu a vorbit și despre reacțiile adverse majore care au apărut, în ultimele zile, la persoanele care s-au vaccinat cu serul de la AstraZeneca. Medicul susține că nu există motive de îngrijorare și îi sfătuiește pe români să meargă cu încredere să se imunizeze.
Totodată, este de părere că ar fi o adevărată catastrofă dacă autoritățile ar lua decizia de renunțare la vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.
“Este și normal să se întâmple așa, pentru că la prima doză nu cunoaște particula virală, abia după ce cunoaște, începe să identifice și să producă anticorpi împotriva ei. Când venim cu rapelul, organismul este deja sensibilizat și avem o reacție ceva mai virulentă.
Eu cred că ar fi o catastrofă să retragem un vaccin de pe piață, pentru că ar însemna un deficit de doze foarte mare, eu cred că va rămâne pe piață. Cel mai probabil, dacă se va hotărî, cei care au făcut prima doză cu AstraZeneca vor face rapelul cu alt tip de vaccin”, a mai declarat medicul.